Nieuwsarchief

Terug naar Welkom

Zaanbrug feestelijk geopend

Op zaterdag 13 april 2024 is de Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer officieel geopend.

Rondom de opening waren er verschillende activiteiten en feestelijkheden georganiseerd, waaronder exposities met film en muziek in de Stoomhal in Wormer en de Vermaning in Wormerveer.

Kijk voor een uitgebreide fotoreportage op: https://myalbum.com/album/jXfbZcFJv5iF/?invite=674f84f3-455c-4c22-996e-e307a366a982

Bewaren20 april 2024

Openingsfeest Zaanbrug 13 april 2024

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om de Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer te vervangen. Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de Zaanbrug zo goed als klaar en wordt de brug opgeleverd. Dit bijzondere moment wordt feestelijk gevierd op zaterdag 13 april.

Programma Opening Zaanbrug

Zaterdag 13 april 2024

13.00 uur – 14.00 uur: officiële opening in de Stoomhal
14.00 uur – 14.30 uur: officiële openingshandeling bij de Zaanbrug

10.00 uur – 17.00 uur: 
In de Stoomhal is de expositie Kom over de brug met film en muziek.
In de Vermaning is de expositie Overbruggen met film en muziek en wordt de uitslag van de gedichtenwedstrijd bekendgemaakt.

Locaties:
Stoomhal: Rijstpellerij Pakhuis Hollandia, Pakhuisplein 44 Wormer
De Vermaning: Zaanweg 57, Wormerveer

Voor de openingshandeling van 14.00-14.30 uur hoeft er niet aangemeld te worden. Ook de exposities in de Stoomhal en Vermaning zijn tussen 10.00 uur en 17.00 uur gratis en zonder aanmelding te bezoeken.
Voorafgaand aan de openingshandeling (van 13.00 uur tot 14.00 uur) vindt het officiële gedeelte plaats. In verband met de voorbereidingen wordt u verzocht hiervoor wel aan te melden. U kunt zich hier aanmelden.

Een nieuwe Zaanbrug
De afgelopen jaren is er hard aan gewerkt om de voormalige Zaanbrug te vervangen voor een nieuwe brug. Met het vervangen van de Zaanbrug voldoet de brug weer aan de eisen van deze tijd. Tegelijkertijd met de vervanging van de Zaanbrug is het fiets- en voetpad aangepakt. De nieuwe Zaanbrug biedt daardoor meer ruimte aan fietsers en voetgangers wat de veiligheid ten goede komt.
Het vernieuwen van de Zaanbrug is onderdeel van het provinciaal programma ‘Vaart in de Zaan!’. Met dit programma wil de provincie de vaarbaarheid van de Zaan verbeteren, zodat bedrijven het vervoer over water blijvend kunnen benutten en uitbreiden. De Zaanbrug is de laatste brug vanuit dit programma die nog vervangen moest worden. Door bij de vervanging van de brug de doorvaart te verbreden en te verhogen kunnen schepen makkelijker de brug passeren. Voor het verkeer op de weg is dit fijn omdat de Zaanbrug minder vaak en minder lang open hoeft te staan.
Met de officiële opening van de Zaanbrug zit het werk voor het project ‘Vervanging Zaanbrug’ er echt helemaal op. Dan ligt er een nieuwe brug die er weer jaren tegenaan kan!

Bewaren3 april 2024

Filmfestival zondag 24 maart 2024

Zaanstad 50 jaar op film

Ter ere van 50 jaar Zaanstad organiseert Videoclub Zaanstreek Noord een filmfestival. De filmclub uit de Zaanstreek heeft gezocht in de eigen archieven en andere archieven. Dat heeft geleid tot een prachtige mix van Zaanse films.

Laat je verrassen met juweeltjes, zoals de eerste Albert Heijn-reclame, Zaanstad onze stad, De rode Zaan en Wereld van windmolens. Maar ook uit eigen archief, zoals de bouw van de nieuwe Zaanbrug die door enkele leden van de club gedurende de hele bouw is gevolgd. En wat te denken van een documentaire over de chocolade-industrie in de Zaanstreek. Ten slotte een film over de watersnoodramp van 1916 op molen het Prinsenhof te Westzaan. Een gespeelde film van die ingrijpende gebeurtenis. Zo maar een greep uit het rijke filmaanbod van het festival.

Een filmfestival met vrije keuze en of combinatie uit vier filmblokken van elk 45 minuten.

  • Filmblok A:   Typisch Zaans!
  • Filmblok B:   Zaanse verhalen
  • Filmblok C:   Zaanstad in bedrijf
  • Filmblok D:   Verbinden

Kom ook naar dit filmavontuur, waar 50 jaar van het verleden opnieuw tot leven komt, en waarin we samen de verhalen opnieuw ontdekken die de Zaanstreek hebben gevormd. Een mooie gelegenheid om met vrienden en familie te genieten van de magie van film. Welkom op het filmfestival Zaanstad 50 jaar op film, waar de geschiedenis en het heden op film een mooie ervaring gaat worden.

Locatie:        De Stoomhal, Pakhuisplein 44, 1531MZ Wormer
Datum:         Zondag 24 maart van 10.00-16.00 uur
Entree:         € 4,00 per persoon, kaarten aan de kassa

Voor meer informatie en het gehele programma zie: www.videoclubzaanstreeknoord.nl

Bewaren6 februari 2024

Boek ‘Het koffertje van de burgemeester’ groot succes

Op zondag 10 december jl. maakten veel mensen gebruik van de mogelijkheid om in de Poelboerderij te Wormer hun boek te laten signeren. Van 11.00 tot 15.00 uur waren Peter Tange en Hans Kuyper onafgebroken bezig de boeken van hun handtekening te voorzien.

Het lees-, kijk- en luisterboek Het koffertje van de burgemeester met de verhalen van Peter Tange opgeschreven door Hans Kuyper blijkt een groot succes. Bij de presentatie van het boek werden al ruim 300 boeken verkocht en ook daarna verkocht het boek goed. Van de 1000 gedrukte boeken staan er nu nog maar zo’n 150 in het magazijn van stichting Uitgeverij Noord-Holland.

Mocht u nog op zoek zijn naar een aardig kerstgeschenk: voor € 14,95 is het boek te koop bij Foto Weenink-Goedheer en slagerij Gijs Tange in Wormer en bij de boekwinkels van Bruna in de regio en Boekhandel Stumpel in Krommenie.

Bewaren18 december 2023

Signeren boek Het koffertje van de burgemeester

Op 2 december is naast het Jaarboek 2023 van ons Genootschap ook het lees-, kijk- en luisterboek Het koffertje van de burgemeester gepresenteerd.

Na een toelichting van Hans Kuyper over de totstandkoming van het boek werd het eerste exemplaar door Peter Tange uitgereikt aan Eva Hoeke en Marcel van Roosmalen.

‘Het koffertje’ is naast een lees- en kijkboek ook een luisterboek. Achterin het boek is een QR-code opgenomen waarmee men de verhalen ook kan beluisteren, ingesproken door Peter Tange.

Iedereen die op 2 december een voucher heeft gekocht kan die vanaf vrijdag 8 december bij Foto Weenink – Goedheer, Dorpstraat 34a of Slagerij Gijs Tange, Dorpsstraat 39 in Wormer inwisselen voor het boek Het koffertje van de burgemeester.

Bij deze zaken is het boek vanaf 8 december ook te koop voor de prijs van € 14,95.

Omdat veel mensen te kennen gaven het boek graag door Peter Tange en Hans Kuyper gesigneerd te willen hebben, is er een signeersessie georganiseerd.

Degenen die dat willen kunnen op zondag 10 december van 11.00 tot 15.00 uur terecht bij de Poelboerderij, Veerdijk 106 te Wormer.

Peter Tange en Hans Kuyper zullen daar aanwezig zijn om het boek te signeren.

Bewaren5 december 2023

Jaarboek 2023

Een extra dik jaarboek deze keer. De redactie is er weer in geslaagd een aantal interessante artikelen bijeen te brengen.

Op zaterdag 2 december verwachten wij onze leden in de Stoomhal, Pakhuisplein 44 in Wormer om het Jaarboek 2023 in ontvangst te nemen. U kunt daar van 10.00 tot 16.00 uur terecht. Maar het zou mooi zijn als u al om 10.30 uur aanwezig bent bij de presentatie van het Jaarboek 2023.

Wij verzoeken u in ieder geval op 2 december uw boek op te halen. Bent u op 2 december verhinderd, vraag dan iemand anders het boek voor u mee te nemen. Dat voorkomt dat wij onze vrijwilligers moeten vragen het na te bezorgen.

En mocht u (nog) geen lid zijn het Historisch Genootschap Wormer: ook u bent van harte welkom.

Graag tot ziens in de Stoomhal!

Bewaren19 november 2023

Het koffertje van de burgemeester

Een boekje met zestien Zaanse verhalen over vroeger verteld door Peter Tange en opgeschreven door Hans Kuyper.

Peter Tange, oud-burgemeester van Wormerland:

“De laatste jaren ga ik regelmatig op stap om verhalen over vroeger te vertellen. Dat deed ik al toen ik nog burgemeester van Wormerland was, maar nu hij met pensioen is, heeft hij er natuurlijk veel meer tijd voor. Peter: ‘Ik neem altijd mijn platenkoffertje mee. Daarin zitten prenten en voorwerpen die ik in de loop van de tijd heb verzameld om het verleden ook meer zichtbaar te kunnen maken.
Al die verhalen en platen zijn nu samengebracht in dit boekje. Je leest erin over de eerste vissers bij het zoetwatermeer dat nu de Wijdewormer is. Je zult zien dat Wormer en Jisp aan het eind van de middeleeuwen de belangrijkste plaatsen in de Zaanstreek waren. Je wordt bijgepraat over de Gouden Eeuw en hoe het leven er toen uitzag, hier in het veen langs de Zaan. En je komt meer te weten over het stoomtijdperk, toen de dorpen van Wormerland weer boerengemeenschappen werden. ‘Zelf vertel ik die geschiedenis altijd met veel genoegen. En ik hoop van harte dat het doornemen van dit boekje jullie een even groot plezier zal geven!”

Het boek is alleen tijdens de Genootschapsdag van het Historisch Genootschap Wormer in de Stoomhal op 2 december te koop voor een gereduceerde prijs van € 9,95. Daarna is het boek verkrijgbaar voor € 14,95 bij de Zaanse boekwinkels en Foto Loek Weenink-Ronald Goedheer in Wormer.

De verhalen uit Het koffertje van de burgmeester zijn ook te beluisteren. Scan daarvoor de QR-code achterin het boek of klik op de foto.
De geluidsopnamen zijn tot stand gekomen met medewerking van Herman van Kordenoordt.

Bewaren13 november 2023

Open Monumentendag 2023

Tijdens de komende Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023 organiseert het Historisch Genootschap Wormer in Café Groos (voorheen verenigingsgebouw Ons Huis St. Joseph) en in theater De Kaasfabriek boven het café, tal van activiteiten. Het thema dit jaar is Levend verleden Wormer.

In een nieuw boek getiteld Levend Verleden Wormer worden de vereniging, de ijsbaan, de sport, de dorpswinkel, het zwembad, de Zaanbrug, de Zaanwand, het gat van Wormer, de politiek, het verbonden hoofd, de brandweer, de fabriek, de gemeente, de polder, het groen, de dorpeling, het feest, het geloof, de vioolbouwer, de graficus, de historicus en de kunstenaar beschreven. De vele unieke foto’s met tekst laten zien hoe heden en verleden op vele manieren met elkaar zijn verbonden in Wormer.

Op deze dag wordt een bijzonder vaandel van de oudste vereniging van Nederland, Kolfclub T.O.G.I.D.O. (Tot Ons Genoegen Opgericht) onthult. Deze banier uit 1907 krijgt na Open Monumentendag 2023 een mooie plek in Herberg Het Moriaanshoofd.

Programma

10.00 uur Opening

10.00 – 16.00 uur: Vertoning historische films | Café Groos

De hele dag worden verschillende films vertoond over de rijke geschiedenis van Wormer, onder andere over de palingvisserij in het Wormer-en Jisperveld door de familie Saft, en de film Wormer 700 Jaar Tolvrij van Minke en Ammeraal.

11.00 uur: Presentatie boek Levend Verleden Wormer

Het boek van ruim 150 pagina’s, vol met foto’s en verhalen over hoe verleden en heden met elkaar zijn verknoopt, is te koop voor € 17,50.

13.00 uur: Lezing over de beschuitbakkerijen in Wormer door Peter Tange | Theater De Kaasfabriek

Onze oud-burgemeester staat bekend om zijn boeiende verhalen over de geschiedenis van Wormer.

14.30 uur: Lezing over Wormer- en Jisperveld door Ron van ’t Veer | Theater De Kaasfabriek

Zijn lezing gaat over veenvorming in het verleden en in de toekomst, een actueel onderwerp.

17.00 uur: Buffet | Café Groos

Het Historisch Genootschap Wormer organiseert aan het eind van de dag een informeel buffet, een mooie gelegenheid om met elkaar te praten over het rijke verleden van Wormer. Het menu: Zomerse stamppot met Zaans zuurvlees (runderstoof met duivenkater en appelstroop). Vegetarisch: quiche met gegrilde groente en little gem.
Reserveren en betaling vooraf via bankrekeningnummer t.n.v. Historisch Genootschap Wormer: NL43 RABO 0114 5401 79 onder vermelding van ‘reservering buffet’. Opgeven tot 1 september.
Minimum deelname 20 personen. U krijgt uw geld terug als er onvoldoende deelnemers zijn.

Bewaren4 juli 2023

Feest der Poëzie met ‘Kom zijn liefste’ over Herman Gorter

Herman Gorter in voordrachten, muziek en filmbeelden

Zondag 14 mei om 15.00 uur. Zaal open 14.30 uur
Wormerveerse Vermaning, Zaanweg 57, Wormerveer

Herman Gorter, de dichter van Mei (Een nieuwe lente en een nieuw geluid…) had een bijzonder leven en maakte de mooiste gedichten uit de Nederlandse literatuur.
Het Feest der Poëzie neemt u mee door leven en werk van deze in 1864 in Wormerveer geboren grote dichter.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt de gedichten van de lyrische, experimentele classicus, dichter en socialist Gorter en vertelt het verhaal van zijn leven.

Klassiek liedduo Saskia de Man en Daan van de Velde voert bijzondere en nauwelijks uitgevoerde liederen uit op teksten van Gorter, inclusief een geheel nieuw voor deze voorstelling geschreven lied.

Verder de enige filmbeelden van Gorter van filminstituut Eye en twee videoclips naar gedichten van Gorter met live voordracht en begeleiding.
Uitgeverij HetMoet presenteert Een rood lied zingt er, een in boekdruk uitgebrachte en handgebonden bloemlezing uit Gorters dichtwerk.

Voor routebeschrijving: zie https://www.wormerveersevermaning.nl/contact/

Bewaren20 april 2023

Algemene ledenvergadering met lezing en film

Op donderdagavond 23 maart houdt het Historisch Genootschap Wormer haar jaarlijkse ledenvergadering.

Locatie: Stoomhal, Pakhuisplein 44, Wormer.
Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Na een kort huishoudelijk gedeelte volgt een lezing van Mathilde Kors, coördinator publiek en plaatsvervangend archivaris van het Waterlands Archief in Purmerend.
Zij zal iets vertellen over twee oorlogsarchieven uit Wormer die bij het Waterlands Archief te vinden zijn: die van verzetsman Jan Kuijper (1907) en het archief van Piet Grandiek (1924) die als dwangarbeider in Duitsland te werk was gesteld. Tijdens de presentatie zijn bijvoorbeeld oude foto’s te zien en een aantekenboekje van Kuijper uit 1944. Van Piet Grandiek zijn onder andere brieven te zien die hij vanuit Duitsland naar zijn familie schreef. De bewogen oorlogsgeschiedenis van deze twee Wormers komt zo heel dichtbij!

Na de pauze zal de film ‘Wormer 700 jaar tolvrij’ worden vertoond. Deze film geeft een prachtig beeld van het gelijknamige feest in de laatste week van mei 1981 te Wormer. Ze is gebaseerd op films van Thom Ammeraal en C. Minke, door hen geschonken aan het Genootschap.

Ook niet leden zijn van harte welkom!

Bewaren10 maart 2023

Het Jaarboek 2022 is uit

Genootschapsdag zaterdag 26 november a.s. in de Stoomhal in Wormer

Het Historisch Genootschap Wormer brengt elk jaar speciaal voor haar leden een jaarboek uit. Ditmaal voor de zeventiende keer. Leden van het Genootschap kunnen het Jaarboek 2022 ophalen tijdens de Genootschapsdag op zaterdag 26 november tussen 10.00 en 16.00 uur in de Stoomhal, Pakhuisplein 44 in Wormer. Ook niet-leden zijn welkom!

Naast het ophalen van het jaarboek kunt u tijdens de Genootschapsdag de foto’s bekijken die in het jaarboek staan afgedrukt. Ook is er een lezing van Marjon Aker over de ‘Akers in Wormer en Jisp’ waarover een artikel in het jaarboek staat. Verder is er doorlopend een film te zien over de herdenking van de Vrede van Münster uit 1948 met een allegorische optocht en het blijspel ‘Vrij’ met commentaar van Jan Vink en Jan Meijer.

Programma

10.00-16.00 uur: Afhalen Jaarboek 2022

10.30 uur: Presentatie van het eerste exemplaar

11.30 uur: Lezing door Marjon Aker over De Akers in Wormer en Jisp

Doorlopend: Film over de herdenking van de Vrede Münster in 1948

Meer lezen

Bewaren10 november 2022

Open Monumentendag 2022

Impressie van een zeer geslaagde Open Monumentendag in en rondom de Beschuitstoren.

Op de hoogte blijven van alle activiteiten van het Historisch Genootschap Wormer en vier keer per jaar Torenklanken en het Jaarboek ontvangen? U bent al lid voor € 17,50 per jaar.

Bewaren12 september 2022

Open Monumentendag in en rondom de Beschuitstoren

Tijdens de komende Open Monumentendag op zaterdag 10 september a.s. organiseert het Historisch Genootschap Wormer voor jong en oud tal van activiteiten in en rondom de Beschuitstoren.

Meer lezen

Bewaren7 juli 2022

Algemene ledenvergadering donderdag 2 juni 2022

Voor het eerst sinds lange tijd weer zonder coronabeperkingen bent u van harte welkom op de algemene ledenvergadering van het Historisch Genootschap Wormer.
De avond wordt gehouden op donderdag 2 juni a.s. in De Stoomhal aan het Pakhuisplein 44 in Wormer en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).
Naast de gebruikelijke vast te stellen stukken, waaronder het jaarverslag en de jaarrekening 2021, bieden we een aantrekkelijk programma.

Meer lezen

Bewaren15 mei 2022

Steun de restauratie van de gedenksteen van de Bartelsluis

De Bartelsluis is bij veel inwoners van Wormer bekend. Deze sluis raakte de afgelopen decennia behoorlijk in verval. Het Historisch Genootschap vangt geluiden op dat er ideeën zijn om de sluis weer in de originele staat te restaureren. Een initiatief dat wij als Genootschap graag ondersteunen; wij hopen van harte dat deze ideeën gerealiseerd kunnen worden.

Meer lezen

Bewaren13 december 2021

Bezorging Jaarboek 2021 aan leden

Jaarboeken worden aan huis bezorgd
Zoals eerder aangekondigd gaat de Genootschapsdag in de Stoomhal niet door.  Het Jaarboek 2021 zal via onze bezorgdienst bij alle leden van het Genootschap voor de kerst thuis worden bezorgd.

Bezorging buiten de Zaanstreek
Leden buiten de Zaanstreek krijgen het Jaarboek 2021 via de post. Sommige leden hebben aangegeven dat hun exemplaar bij familie of kennissen in Wormer bezorgd kan worden. Dat scheelt weer in portokosten. Wellicht geldt dat voor meerdere mensen.
Als dat het geval is, verzoeken wij u dat aan ons door te geven via agnes.van.der.weide@kpnmail.nl

Bewaren4 december 2021

Genootschapsdag 20 november uitgesteld

In verband met het gebrek aan grondstoffen in de grafische sector, vooral karton, is het voor de binder niet mogelijk het Jaarboek 2021 te leveren vóór 6 of 7 december. Daarom willen wij onze Genootschapsdag uitstellen tot zaterdag 11 december a.s.

Als door nieuwe beperkingen vanwege corona de Genootschapsdag niet mogelijk is, zorgen we ervoor dat onze leden in ieder geval voor de kerstdagen in het bezit komt van het Jaarboek 2021.

Houd onze website www.genootschapwormer.nl  in de gaten voor de laatste informatie.

Bewaren12 november 2021

Film over de Beschuitstoren

Tijdens de algemene ledenvergadering van 21 oktober jl. was de première van een filmpje over de geschiedenis van de Beschuitstoren, gemaakt door www.cameron-studio.nl uit Wormer in nauwe samenwerking met ons Genootschap.
Oud-burgemeester Peter Tange is daarin te horen en te zien. Een prachtig filmpje vonden de aanwezigen van de algemene ledenvergadering. Kijkt u zelf!

 

Bewaren12 november 2021

Uitnodiging algemene ledenvergadering

Donderdag 21 oktober a.s. is de algemene ledenvergadering van ons Genootschap. Onze leden hebben de stukken ontvangen via een extra editie van de periodiek Torenklanken 64A-2021.

Naast de behandeling van de gebruikelijke bestuursstukken kunt u een lezing verwachten over Zaanse houtbouw door Gé Sombroek. Verder vertonen we een film over de kolenhandel van Gravensteijn en presenteren we een nieuw kort filmpje over de historie van de Beschuitstoren.

Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Plaats: Stoomhal, Pakhuisplein 44, Wormer

Aan de ingang wordt u gevraagd naar de coronacheck.

Wij hopen u donderdag te kunnen begroeten.

Klik voor de agenda en het programma op ‘Meer lezen’.

Meer lezen

Bewaren18 oktober 2021

Filmfestival IFIKZ | zondag 17 oktober in de Stoomhal

Net als vorig jaar is er een Filmfestival in de Stoomhal te Wormer als onderdeel van IFIKZ 2021 met een geheel nieuw filmprogramma met drie verrassende thema’s.

Voor wie is dit Filmfestival?

  • Wie liefde heeft voor zijn streek en haar historie.
  • Wie meer wil weten over de industrie en werkomstandigheden van vroeger.
  • Wie van film houdt.

U kunt kiezen uit drie programma’s. Alle programma’s duren 1 uur.

Meer lezen

Bewaren4 oktober 2021

Kijk! Wormer toen en nu

Kijk! Wormer toen en nu, dat is de titel van het boek dat het Historisch Genootschap Wormer uitbrengt ter gelegenheid van de Open Monumentendagen dit jaar. De titel doet recht aan de inhoud van het boek want het is een echt kijkboek geworden. Met een groot aantal aansprekende afbeeldingen met korte begeleidende teksten wordt het Wormer van omstreeks 1900 getoond, wat er is veranderd en hoe het er anno 2021 uitziet. Topografische kaarten die de groei van Wormer sinds 1900 illustreren, completeren het boek.

Meer lezen

Bewaren24 augustus 2021

Errata Jaarboek 2020

In het Jaarboek 2020 zijn tot onze spijt op de volgende bladzijden enkele fouten geslopen.

Bladzijde 23, 24
In het artikel ‘Als ik me goed herinner, Henk Eeuwen’ door Trees Korver zijn de bladzijden 23 en 24 omgedraaid.

Bladzijde 77
In het artikel ‘Wonen op dalende bodem’ door Piet Kleij is op bladzijde 77, tweede alinea, vierde regel van onderen een zin weggevallen.
Achter ‘Ze stonden daarom vaak onder gewone woonhuizen, molens en pakhuizen.’ had moeten staan:
‘De wat duurdere woonhuizen, vaak met stenen voorgevels, of geheel stenen gebouwen, zoals de kerk, het rechthuis en rijke koopmanswoningen hadden vaak doorlopende bakstenen funderingen. Een dergelijke fundering bestond uit in de grond geheide slieten of palen met daarop lange planken die als kesp dienden. Op deze kespen was een bakstenen voeting gemetseld.’

Met excuses voor het ongemak.

Het genootschap wenst u fijne feestdagen en een gezond 2021. Laten we hopen dat we volgend jaar de draad weer kunnen oppakken zoals u van ons gewend bent.

Bewaren22 december 2020

Genootschapsdag 2020 en Jaarboek

Het coronavirus houdt ons nog steeds in de greep. Als gevolg hiervan heeft het bestuur moeten besluiten om de Genootschapsdag 2020 geen doorgang te laten vinden. Normaal zou u tijdens de Genootschapsdag het Jaarboek kunnen afhalen. In plaats hiervan ontvangt u het Jaarboek 2020 gelijktijdig met Torenklanken 60/2020 rond Sinterklaas bij u thuis.

Dankzij de vele vrijwilligers en met financiële steun van Stichting Support Cultuur en Sport Wormerland ontvangt u het Jaarboek nu in uw brievenbus. Onze nieuwe coördinator Agnes van der Weide heeft er alles aan gedaan om dit mogelijk te maken. Dank aan allen die hieraan hebben meegewerkt.

Bewaren19 november 2020

Filmfestival

Het evenement IFIKZ: Festival Zaanse Industriecultuur wordt al enkele jaren georganiseerd door Stichting Zaanse Industriecultuur (SZI). Dit jaar van 9 t/m 11 oktober, daarbij organiseert Videoclub Zaanstreek Noord op zondag 11 oktober het Filmfestival Zaanse Industrie toen en nuEen hele dag film kijken met historische films en films van nu. 

De vier reguliere voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht, maar het goede nieuws is dat er een extra voorstelling is op zaterdag 16.00 in de Doopsgezinde Vermaning aan de Westzijde 80 te Zaandam. Ook hiervoor is maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar, dus wees er snel bij.

Bestel hier je kaarten

Bewaren27 september 2020

Rondleiding op Russisch fregat Shtandart

Van donderdag 10 september tot en met zondag 13 september – en dus ook tijdens Open Monumentendag – ligt het Russische fregat Shtandart aan de Bodekade naast het Zaantheater. Vereniging Zaans Erfgoed organiseert rondleidingen op deze dwarsgetuigde houten driemaster in samenwerking met de bemanning.

Meer lezen

Bewaren31 augustus 2020

Besluitvorming stukken Algemene Ledenvergadering september 2020

Vanwege de coronacrisis kon de voor 19 maart 2020 geplande Algemene Ledenvergadering geen doorgang vinden. Dat had tot gevolg dat er geen besluitvorming heeft plaatsgevonden over de stukken die statutair door de Algemene Ledenvergadering moeten worden vastgesteld. Omdat het niet te verwachten is dat op afzienbare termijn wel een ledenvergadering kan worden gehouden, heeft het bestuur besloten gebruik te maken van de Wet Tijdelijke Voorzieningen in verband met de uitbraak van Covid-19 door deze besluiten digitaal aan u voor te leggen.

Meer lezen

Bewaren13 augustus 2020

Open Monumentendag 12 september in de Stoomhal

Dat het door alle coronaperikelen een bijzonder jaar is voor het Historisch Genootschap moge duidelijk zijn. De commissie die zich bezighoudt met de organisatie van Open Monumentendag 2020 kwam in het najaar van 2019 al vroeg bijeen om plannen te smeden. Tijdens deze dag staat educatie centraal. Het thema is dit jaar ‘Leermonumenten’. De commissie ging voortvarend aan de gang. Het thema nodigde uit tot het uitbrengen van een boek met als onderwerp ‘de geschiedenis van de scholen in Wormer en Jisp’. Titel van het boek: Het ABC van weleer.

Meer lezen

Bewaren12 augustus 2020

75 jaar bevrijding: speciale aflevering Torenklanken

Dit jaar kunnen we op 4 mei niet collectief de doden herdenken bij de monumenten in Wormerland. Ook de viering van 75 jaar bevrijding is niet mogelijk. De gebruikelijke Bannetocht op 5 mei kan geen doorgang vinden.

Het Historisch Genootschap Wormer brengt daarom een speciale aflevering van de periodiek Torenklanken uit. Aan de hand van deze uitgave is het mogelijk stil te staan bij de dodenherdenking in Wormerland en de viering van de bevrijding 75 jaar geleden op 5 mei.

Het extra dikke nummer van Torenklanken wordt bezorgd bij alle leden van het Genootschap. Bent u geen lid, dan is er de mogelijkheid deze uitgave te downloaden via Torenklanken 58 | 2020. Wij stellen het op prijs als u dit bericht wilt delen.

Bewaren3 mei 2020

Algemene ledenvergadering 19 maart 2020 afgelast

Als gevolg van het door de regering genomen besluit om alle bijeenkomsten met meer dan 100 aanwezigen te verbieden, is ook de op donderdag 19 maart 2020 te houden Algemene Ledenvergadering van het Historisch Genootschap Wormer afgelast.

Zodra het weer mogelijk is, zal een nieuwe datum voor deze ledenvergadering worden vastgesteld.

Bewaren13 maart 2020

Verhaal over Het Moriaanshoofd

Het Historisch Genootschap heeft meegewerkt aan een verhaal over Het Moriaanshoofd, de oudste herberg van de Zaanstreek. Het verhaal is te vinden op de website van Oneindig Noord-Holland dat ten doel heeft het voortbestaan van kennis en verhalen over het erfgoed te waarborgen in de provincie Noord-Holland. Klik op https://onh.nl/verhaal/kolven-in-de-oudste-herberg-van-de-zaanstreek om het verhaal opgetekend door Inge Molenaar over onze dorpsherberg te lezen.

Het boek Van Schuim tot kraag over Het Moriaanshoofd en de andere cafés in Wormer en Jisp is nog altijd te koop bij het Genootschap. Het is te bestellen via onze website: https://genootschapwormer.nl/overige-publicaties/

Bewaren10 maart 2020

Afstudeerproject online museumcollecties

Oproep

Mijn naam is Brian Jakobs en ik studeer op de HvA, aan de opleiding Communication & Multimedia Design. Hier wordt ik opgeleid tot Visuele Interface Designer, waarbij ik websiteconcepten uitwerk tot digitale klikbare prototypes. Ik zit momenteel in het laatste jaar en ben begonnen aan mijn afstudeerproject.

Museumcollecties toegankelijker maken

Voor mijn afstudeerproject ben ik bezig met een onderzoek om online museumcollecties toegankelijker en leuker te maken. Daarvoor is het voor mij belangrijk om te leren waar er vraag en interesse naar is, zodat de mooie collecties niet onopgemerkt blijven voor het grote publiek. Mijn focus voor dit onderzoek ligt vooral op historische, culturele musea.
Om een mooi project neer te kunnen zetten is het voor mij belangrijk om de wensen en problemen van gebruikers van online museumcollecties of gewoon geschiedenisliefhebbers goed te begrijpen, ook als deze persoon nog nooit een online museumcollectie heeft bekeken.

Interviews

Ik kom zelf uit de Zaanstreek, waardoor het mogelijk wordt om een doelgroep dichtbij huis te vinden. Daarom zou ik het heel interessant vinden om met iemand van de historische vereniging een interview te doen waarin ik enkele vragen kan stellen over dit onderwerp. Mijn vraag is dus ook of u hiervoor open staat en dat ik een interview kan regelen met iemand van de vereniging?

Enquête

Naast interviews ben ik ook bezig met een breder onderzoek in de vorm van een enquête. Deze enquête kan door iedereen ingevuld worden, zowel geschiedenisliefhebbers als mensen die niks met geschiedenis hebben. Deze enquête duurt ongeveer 5 minuten. Is het wellicht mogelijk dat deze enquête doorgestuurd kan worden naar leden van de historische vereniging, zodat ik een goed project kan neerzetten op basis van de wensen en interesses van zo veel mogelijk mensen?

Enquête: https://forms.gle/EiXSH4jK7u2W439E7

Indien u verdere vragen of opmerkingen heeft kunt u mij bereiken via dit e-mailadres: brian.jakobs@hva.nl.

Bewaren10 maart 2020

AFGELAST – Lezing door Gé Sombroek over Zaanse houtbouw tijdens ALV

Op donderdag 19 maart a.s. zal het Historisch Genootschap Wormer haar jaarlijkse Algemene ledenvergadering houden.

Na een kort huishoudelijk deel zal de Zaanse bouwer Gé Sombroek een lezing verzorgen met de titel De Zaanse houtbouw is nog springlevend. De Zaanse houtbouw van toen en heden. Deze lezing gaat over het ontstaan en de ontwikkeling van de Zaanse houtbouw tot het geweldige bouwsysteem wat hier ruim drie eeuwen onveranderd werd toegepast, de groeiende economie van destijds en de behoefte aan arbeiders en (houten) woningen.
Verder gaat de lezing over van de ondergang geredde panden, restauraties en de hernieuwde interesse voor Zaanse houten huizen, resulterend in de hernieuwde trots op de Zaanse identiteit van de Zaankanters.

Na de pauze zal de film Van schuim tot kraag worden vertoond, een reis langs de herbergen, café’s en kroegen van Wormer en Jisp. Deze film is in 2019 ter gelegenheid van de Open Monumentendagen gemaakt.

De ledenvergadering die voor iedereen vrij toegankelijk is zal worden gehouden in de Stoomhal, Pakhuisplein 44 te Wormer. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Bewaren9 maart 2020

Afhalen Jaarboek 2019 en herdruk Van schuim tot kraag

Zaterdag 30 november en de zaterdag 7 december is er niet alleen gelegenheid om het Jaarboek 2019 af te halen, ook zijn er 50 exemplaren beschikbaar van de uitgave Van schuim tot kraag. Dit op velerlei verzoek.

Wij zitten voor u klaar in de Beschuitstoren, Dorpsstraat 125 in Wormer op:

Zaterdag 30 november van 10.00 tot 12.00 uur
Zaterdag 7 december van 13.00 tot 15.00 uur

Redactie Jaarboek en commissie Open Monumentendagen

Bewaren27 november 2019

Uitnodiging Genootschapsdag 23 november 2019

NB In verband met andere verplichtingen van onze burgemeester zal de uitreiking van het Jaarboek 2019 niet om 11.00 uur plaatsvinden, maar om 10.30 uur.

Hierbij nodigen wij u van harte uit om onze jaarlijkse Genootschapsdag te bezoeken in de Stoomhal, Pakhuisplein 44 te Wormer.

Net als voorgaande jaren wordt op deze dag het jaarboek gepresenteerd en uitgereikt aan de leden. Het Jaarboek 2019 zal weer veel leesplezier geven voor allen die geïnteresseerd zijn in het wel en wee van vroeger in Wormer en Jisp. Uiteraard is er ook een expositie van de afbeeldingen uit het Jaarboek 2019 met toelichting.
Meer lezen

Bewaren8 november 2019

Oproep fotomateriaal Zaanstreek in de Tweede Wereldoorlog

Ik ben momenteel bezig met het samenstellen van een fotoboek over de Zaanstreek in de Tweede Wereldoorlog. Het zal in maart 2020 uitkomen bij Stichting Uitgeverij Noord-Holland. Uiteraard wil ik daarin ook foto’s opnemen van Wormer gedurende de jaren 1940-’45. Een paar heb ik al, maar mijns inziens kan daar nog wel wat bij. Ik vroeg me daarom af of leden van het Historisch Genootschap Wormer of anderen wellicht over toepasselijk materiaal beschikken.

Ik ben erg benieuwd naar uw reactie. Bij voorbaat dank daarvoor.

Met vriendelijke groet,

Erik Schaap
075-631 38 19

Bewaren30 oktober 2019

Tweede druk publicatie Van schuim tot kraag

Er is een tweede druk van het boek Van schuim tot kraag beschikbaar. We hebben 50 exemplaren bij laten drukken. Mocht u nog belangstelling hebben, neem dan even contact met ons op: 06-809 9499 of e-mail franskoelemeijer@kpnmail.nl.

Bewaren24 oktober 2019

Jubileumboek Het geheugen van Waterland in 60 verhalen

‘Marktrecht gaf Purmerend vleugels’, ‘Drie vinkjes uyt een nesje’, ‘Edam en de Zuidpolder in 1630’, zomaar wat titels van verhalen uit dit jubileumboek van het 40-jarige Waterlands Archief in Purmerend.
De bijna vijf kilometer archieven van het Waterlands Archief bevatten tal van archiefschatten, historische bronnen met bijzondere kleine en grote verhalen uit ons verleden. Bronnen en verhalen die het meer dan waard zijn om te laten zien en te vertellen. In Het geheugen van Waterland in 60 verhalen is een selectie van zowel bekende als minder bekende archiefschatten en hun verhalen opgenomen, verspreid over het werkgebied van het Waterlands Archief: de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland en de voorgangers ervan. Iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis van de regio Waterland zal veel plezier beleven aan dit boek!

Verkoopprijs tot 1 januari 2020 € 14,95; daarna € 17,95.
Het boek is te bestellen door een e-mail te sturen naar:
bestellen@uitgeverij-noord-holland.nl
en tevens verkrijgbaar bij het Waterlands Archief en de boekhandel.

Bewaren19 oktober 2019

Open Monumentendagen in Het Moriaanshoofd en de Beschuitstoren

Voor de Open Monumentendagen 2019 heeft het Historisch Genootschap Wormer een interessant programma samengesteld met voor elk wat wils.

Op zaterdag 14 september zitten we voor u klaar in het oudste café van de Zaanstreek, Het Moriaanshoofd, aanvang 10.00 uur met een expositie en een diashow over de herbergen, cafés en kroegen die Wormer en Jisp ooit heeft gekend. Om 11.30 uur vindt de presentatie van het boek Van schuim tot kraag plaats over hetzelfde onderwerp met hierin tevens allerlei anekdotische verhalen over het caféleven in vroeger tijden. Dit boek, waarvoor naar verwachting veel belangstelling zal zijn, is vanaf dat moment te koop. Van 15.30 tot 18.00 uur is er een gezellige nazit met bitterballen en live muziek van The Menessaurs, een semi-akoestisch trio met een bluesy repertoire.
Meer lezen

Bewaren16 augustus 2019

Inzendtermijn trouwfoto’s eindigt per 31 mei a.s.

Op 18 maart werd het project trouwfoto’s in het Oude Raadhuis van Wormer gelanceerd. Hier is op grote schaal op gereageerd; inmiddels zijn meer dan 150 trouwfoto’s ingeleverd. Hartelijk dank aan alle inzenders.

Het Historisch Genootschap is samen met de familie Zwart intussen druk bezig om hiermee een mooie expositie samen te stellen voor de Open Monumentendag op zaterdag 14 september in het Oude Raadhuis.

Om praktische redenen is besloten om de inzendtermijn per 31 mei a.s. te beëindigen. Tot die datum kunnen nog trouwfoto’s gemaakt in het Oude Raadhuis worden ingeleverd bij het Historisch Genootschap Wormer, Dorpsstraat 127-B, 1531 HC Wormer.

Bewaren19 mei 2019

Zeer geslaagde ledenvergadering Historisch Genootschap Wormer

Met ongeveer 160 personen waren bijna alle stoelen bezet in de Stoomhal bij de ledenvergadering van het Genootschap donderdagavond 28 maart jl.

Tijdens het huishoudelijk gedeelte werd met algemene stemmen penningmeester Marc van der Hout herbenoemd en Marc Grandiek als nieuw lid aan het bestuur toegevoegd. Marc Grandiek is geen onbekende, hij heeft onder meer de bouw van de Beschuitstoren begeleid.

De lezing van Sjors van Leeuwen over de molens van Wormer was zeer interessant en werd met een gul applaus gewaardeerd. Daarna werd de film Het Gat van Wormer vertoond gevolgd door een film over een optocht en een blijspel in 1948 ter viering van het einde van de Tachtigjarige Oorlog, driehonderd jaar geleden. Ook deze films vielen bijzonder in de smaak bij de leden. Al met al kunnen we terugzien op een waardevolle bijeenkomst.

Lees hier het jaarverslag Historisch Genootschap Wormer 2018, de Jaarrekening 2018 en het verslag ALV 22 maart 2018.

Bewaren2 april 2019

Lezing ‘De molens van Wormer’ door Sjors van Leeuwen in de Stoomhal

Op donderdag 28 maart a.s. houdt het Historisch Genootschap Wormer haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. Na het huishoudelijk gedeelte volgt een lezing van Sjors van Leeuwen over de molens van Wormer. Hij neemt ons mee naar de bloeitijd van Wormer toen het aanzicht van het dorp in belangrijke mate werd bepaald door de vele windmolens. Onder meer komen de meelmolens voor de beschuitbakkerijen komen aan bod en de oliemolens langs de Zaan en de teloorgang van de vele windmolens. Daarna vertonen we een paar korte leuke historische films.

Kortom, het belooft weer een interessante avond te worden, dus komt allen en neem familie en vrienden mee. Ook niet leden zijn van harte welkom en de toegang is gratis.

Locatie: Stoomhal Pakhuisplein 44, Wormer. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Klik hier voor de agenda

Bewaren10 maart 2019

Grote opkomst tijdens de Genootschapsdag 2018

Het Genootschap kan terugzien op een bijzonder geslaagde Genootschapsdag op zaterdag 17 november jl. in de Stoomhal. ’s Ochtends werd onder grote belangstelling het Jaarboek 2018 gepresenteerd door René van Maanen en Trees Korver. Daarna volgde in een volle kleine zaal de lezing van Dirk Pranger over de geschiedenis van de Doopsgezinde gemeente Wormer en Jisp. Ook de expositie viel bij velen in de smaak. In totaal kwamen meer dan 400 leden langs om het Jaarboek 2018 en de beschuitbus in ontvangst te nemen. Verder mochten we weer een aantal nieuwe leden bijschrijven. Al met al ook dit jaar weer een bijzondere Genootschapsdag. Meer lezen

Bewaren23 november 2018

Zaans Erfgoedprijs 2018 voor Nico Koelemeijer

Tijdens de op zaterdag 10 november gehouden jaarvergadering van de Vereniging Zaans Erfgoed is de Erfgoedprijs 2018 uitgereikt aan Nico Koelemeijer. Nico was voor deze prijs voorgedragen door het bestuur van het Historisch Genootschap Wormer. Meer lezen

Bewaren10 november 2018

Genootschapsdag 2018

Zaterdag 17 november van 10.00 tot 16.00 uur in de Stoomhal

De jaarlijkse Genootschapsdag wordt dit jaar gehouden in de Stoomhal, Pakhuisplein 44 te Wormer. Zoals gebruikelijk staat deze dag in het teken van het presenteren en uitreiken van het jaarboek. Het Jaarboek 2018 belooft wederom iets om reikhalzend naar uit te zien, getuige de beknopte omschrijving die we van de jaarboekredactie mochten ontvangen: Meer lezen

Bewaren30 oktober 2018

Zitting bij de Beschuitstoren

Vanaf 24 november 2018 is er elke zaterdag tussen 13.00 en 15.00 uur zitting bij de Beschuitstoren, Dorpsstraat 127, Wormer

Tot dusver was het gebruik dat niet afgehaalde jaarboeken nadien werden bezorgd. Voor de bezorgploeg was dit altijd een enorme belasting. Nu het Genootschap kan beschikken over een geschikte ruimte stoppen we daarom met deze werkwijze. Vanaf 24 november houden we elke zaterdagmiddag van 13.00 – 15.00 uur zitting bij de Beschuitstoren. De leden die onverhoopt de Genootschapsdag niet hebben bezocht, kunnen dan alsnog het jaarboek en de beschuitbus ophalen. Voor de leden die veraf wonen zou het fijn zijn als een familielid of kennis namens hen het jaarboek in ontvangst neemt.
Meer lezen

Bewaren30 oktober 2018

Open Monumentendagen 2018 zeer geslaagd

Op zaterdag 8 september heeft Frans Koelemeijer in de Stoomhal onder grote belangstelling het eerste exemplaar van de catalogus De Beschuitstoren in beeld gevangen uitgereikt aan de heer Dick Zwart, secretaris van de Stichting Support Cultuur & Sport Wormerland. Daarvoor had burgemeester Tange al aan de scholen Wormer Wieken en Weremere een prijs uitgereikt voor hun inzendingen over de Beschuitstoren en het kinderboek Jacob en de torenschilder gepresenteerd. Meer lezen

Bewaren11 september 2018

Uitreiking verrassingsgeschenk

Tijdens Genootschapsdag 17 november a.s. in de Stoomhal

Door vertraging bij de levering, is het aangekondigde verrassingsgeschenk tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september voor de leden nog niet beschikbaar. Dit zal daarom pas kunnen worden uitgereikt tijdens de Genootschapsdag op zaterdag 17 november a.s. in de Stoomhal.

In verband hiermee zijn tevens de geplande zittingen in de Beschuitstoren op zaterdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur uitgesteld tot na 17 november.

In de volgende Torenklanken (voor leden) volgt hierover nader bericht.

Bewaren31 augustus 2018

Open Monumentendagen op 8 en 9 september 2018

De Beschuitstoren in beeld gevangen

De Beschuitstoren is herbouwd, voor het Historisch Genootschap Wormer alle reden om deze centraal te stellen in haar activiteiten voor de Open Monumentendagen van 2018. Dit jaar weer in de Stoomhal met een expositie op 8 en 9 september van alle bekende afbeeldingen van de Beschuitstoren en aanverwante zaken. Tot ons genoegen is op grote schaal voldaan aan onze oproep om onbekende schilderijen, tekeningen, replica’s en wat zoal meer is gemaakt van de Beschuitstoren na de sloop, aan te melden. Ook deze soms verrassende items maken onderdeel uit van de expositie. Meer lezen

Bewaren16 augustus 2018

De torenuurwerken van J.H. Addicks & Zoon

Het uurwerk dat in de herbouwde Beschuitstoren staat, is gemaakt door de firma J.H. Addicks & Zoon in Amsterdam. Johannus Hermanus Addicks werd in 1819 te Arnhem geboren als zoon van een horlogemaker. Na een aantal malen als zelfstandig horlogemaker zijn geluk te hebben beproefd, trad hij in dienst van de bekende firma Howhü te Amsterdam, die onder andere raderwerken voor de Rijkskustverlichting fabriceerde. Meer lezen

Bewaren7 juli 2018

Papiermolen De Eendragt in Wormer

Wie schrijft die blijft, dat is nog steeds het geval!

Onze voorouders waren maar voor een klein deel in staat om te lezen en te schrijven. Slechts een kleine groep mocht onderwijs genieten en is daarom nu nog terug te vinden in de archieven. Die archieven bestaan voor een groot deel uit oude kleren, voor 1840 maakte men namelijk papier van vodden afkomstig van kleding gemaakt van linnen en katoen.
De Zaanstreek had veel papiermolens die de vodden tot papier verwerkte, de meeste in de omgeving van Wormerveer en Zaandijk.Meer lezen

Bewaren23 mei 2018

Expositie in Torenerf

Het succes van het door het Genootschap uitgegeven boek Hoe de boer uit Wormer verdween gaat nog even door. Niet alleen wordt nog regelmatig een boek verkocht, ook de expositie gaat op tournee.
Meer lezen

Bewaren22 mei 2018

Algemene ledenvergadering donderdag 22 maart 2018

5 maart 2018 – Hierbij nodigen wij u uit voor de voorjaarsledenvergadering op donderdagavond 22 maart a.s. Ook niet-leden zijn welkom.Meer lezen

Bewaren5 maart 2018

Afgietsels gevelstenen voor hernieuwde Beschuitstoren

8 januari 2018 – De Beschuitstoren, die in 1620 werd opgetrokken in Wormer, vormde tot de afbraak in 1896 een markant baken in het straatbeeld. Momenteel wordt de Beschuitstoren herbouwd aan de Dorpsstraat, in het metselwerk zullen replica’s worden aangebracht van de oorspronkelijke gevelstenen.

Na de sloop van de toren werden de gevelstenen geschonken aan de Zaanlandsche Oudheidkamer te Zaandijk. Na de verhuizing van de oudheidkamer naar Lagedijk 80 (het huidige Honig Breethuis), werden de stenen ingemetseld in de muur aan de Zaanzijde. Hier bevinden ze zich nog steeds.Meer lezen

Bewaren8 januari 2018

Boerderijenboek weer beschikbaar op 16 december 2017

10 december 2017 – Tijdens de onlangs gehouden Genootschapsdag raakte het boek Hoe de boer verdween uit Wormer opnieuw uitverkocht. Inmiddels is een nieuwe oplage van 75 stuks binnen.
Eenieder die hierop heeft ingetekend, kan het boek ophalen op zaterdagmiddag 16 december a.s. vanaf 15.00 uur in café Het Wapen van Wormer, Zandweg 34 alhier.Meer lezen

Bewaren10 december 2017

Sfeervolle Genootschapsdag 2017

18 november 2017 – Het was een gezellige drukte bij Groos afgelopen zaterdag tijdens de jaarlijkse Genootschapsdag die begon met de presentatie van het Jaarboek 2017. Met gepaste trots werd door een van de auteurs, Trees Korver, een eerste exemplaar uitgereikt aan IJbert Willems die de hoofdrol speelt in het artikel ‘Als ik me goed herinner’.Meer lezen

Bewaren18 november 2017

Genootschapsdag 18 november 2017 bij Café Groos

18 november 2017 – Het is een traditie dat in deze tijd van het jaar de Genootschapsdag wordt gehouden. Het Jaarboek 2017 ligt dan klaar om te worden opgehaald. Voor leden is het gratis en niet leden kunnen het kopen voor € 20,00.Meer lezen

Bewaren18 november 2017

Open Monumentendagen 2017 doorslaand succes

10 september 2017 – De belangstelling was overweldigend voor het boek, de expositie en de slideshow over Hoe de boer uit Wormer verdween in Café Groos afgelopen weekend 9 en 10 september.

Het begon zaterdagochtend met de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek aan Rijna Dokter in een afgeladen zaal met genodigden en andere belangstellenden. Meer lezen

Bewaren10 september 2017

Genootschap presenteert nieuwe publicatie Hoe de boer uit Wormer verdween

4 augustus 2017 – Het Historisch Genootschap Wormer presenteert tijdens de komende Open Monumentendagen (9 en 10 september) een nieuwe publicatie met de titel Hoe de boer uit Wormer verdween.

Op zaterdag 9 september om 11.00 uur zal het eerste exemplaar van het boek worden uitgereikt. Plaats van handeling deze keer niet de Stoomhal maar Café Groos, Dorpsstraat 206 te Wormer. Meer lezen

Bewaren4 augustus 2017

Wedergeboorte Beschuitstoren

5 juli 2017 – Op de bouwplaats aan de Dorpsstraat is op 5 juli de feestelijke aftrap gegeven voor de herbouw van de Beschuitstoren. Met een ouderwetse heistelling, een driepoot, mochten de initiatiefnemers aan de touwen trekken en daarmee de eerste paal de grond in slaan. Meer lezen

Bewaren5 juli 2017

Genootschap werkt mee aan feestweek in Torenerf

2 juni 2017 – Ook dit jaar houdt het Genootschap weer een expositie in Torenerf die aanvangt tijdens de start van de feestweek op maandag 12 juni. Verder verzorgen wij een filmochtend op woensdag 14 juni en vertonen dan de films Bejaardenuitjes in de jaren 1937, ’38, ’39, ’47 en de film Lassie, alles over rijst, aanvang 10.15 uur. Meer lezen

Bewaren2 juli 2017

Grote opkomst bij ledenvergadering op 22 maart 2017

Het gat van Wormer is een oude waterput!

22 maart 2017 – Vrijwel alle 120 stoelen in de Stoomhal waren bezet tijdens een geslaagde algemene ledenvergadering van het Historisch Genootschap Wormer, woensdagavond 22 maart jl. Meer lezen

Bewaren22 maart 2017

Lezing Verdwenen graan, verdwenen boerderijen

14 maart 2017 – Op 22 maart 2017 houdt gemeentelijk archeoloog Piet Kleij een lezing over Wormer in de middeleeuwen. De landbouw speelde destijds een grote rol. Op welke plekken stonden toen boerderijen en hoe zagen ze eruit? En wat valt er nog meer te vertellen over Wormer in de middeleeuwen?Meer lezen

Bewaren14 maart 2017

Goede opkomst tijdens Genootschapsdag 2016

12 november 2016 – Het was een drukte van belang in de Stoomhal zaterdag 12 november jl. Vele leden kwamen voor de uitreiking van het Jaarboek 2016. Het gratis Jaarboek, ter waarde van € 20,00, is ieder jaar een van de voordelen van het lidmaatschap van het Historisch Genootschap Wormer. Meer lezen

Bewaren12 november 2016

Redactie drukdoende met Jaarboek 2016

14 oktober 2016 – De redactie van het Jaarboek is drukdoende met de volgende uitgave. Acht artikelen hebben we voor u. We zeilen door de eeuwen heen, vanuit de Middeleeuwen tot het heden. Wormer koos, na later bleek, de verkeerde kant in de Hoekse en Kabeljauwse twisten (1340-1490). Meer lezen

Bewaren14 oktober 2016

Genootschap aanwezig bij opening Winkelcentrum Plaszoom

8 oktober 2016 – Op zaterdag 8 oktober jl. was het Historisch Genootschap aanwezig in het nieuwe winkelcentrum ‘De Omslag’ ter gelegenheid van de officiële opening van het centrum en de Multifunctionele Accommodatie.Meer lezen

Bewaren8 oktober 2016

Succesvolle Open Monumentendagen 2016

10 en 11 september 2016 – Het Genootschap kan terugzien op een bijzonder geslaagde editie van de Open Monumentendagen dit jaar. Met een uitgebreid programma werd veel publiek getrokken. Meer lezen

Bewaren11 september 2016

Interview Zaanradio met de voorzitter

8 mei 2016 – In het programma VIP (Vrijwilliger in the Picture) wordt wekelijks een vrijwilliger gevraagd te vertellen over haar/zijn activiteiten. Op zondag 8 mei 2016 was Peter roos, voorzitter van ons Genootschap, in de studio van Zaanradio om over het Historisch Genootschap te vertellen.

Bewaren8 mei 2016

Beschuitstoren komt terug in Wormer!

19 april 2016 – Op dinsdag 19 april jl. heeft de gemeenteraad van Wormerland besloten dat de Beschuitstoren wordt teruggebouwd. Bijna op de plek waar hij sedert eeuwen heeft gestaan tot hij in 1896 werd gesloopt.Meer lezen

Bewaren19 april 2016

Voorjaarsledenvergadering 2016

16 maart 2016 – Op woensdagavond 16 maart 2016 hield het Historisch Genootschap Wormer haar voorjaarsledenvergadering. Jan Blokker gaf een lezing over de historie van de Beschuitstoren. Hierna volgde een toelichting op de herbouwplannen van de toren. Verder stond de vertoning van de historische film Wormer in beeld uit 1963 op het programma. De bijeenkomst was in de Stoomhal, Pakhuisplein 44. Ook niet-leden waren van harte welkom

Bewaren16 maart 2016

Expositie historische afbeeldingen in Torenerf

15 maart 2016 – Op dinsdag 15 maart is door het Historisch Genootschap Wormer opnieuw een expositie ingericht met historische afbeeldingen in Torenerf. Deze keer betreft het een deel van de afbeeldingen die eerder zijn gebruikt voor de expositie tijdens de Open Monumentendagen in 2015.Meer lezen

Bewaren15 maart 2016

Fototentoonstelling Adrianus Wildschut

28 november 2015 – Op zaterdag 28 november 2015 organiseerden de Oudheidkundige Commissie Jisp, de Stichting Vrienden van de Jisperkerk en het Historisch Genootschap Wormer gezamenlijk een fototentoonstelling met oude foto’s van Adrianus Wildschut (1872 – 1944), zoon van de burgemeester van Jisp rond de eeuwwisseling. Meer lezen

Bewaren28 november 2015

Geslaagde Genootschapsdag 2015

21 november 2015 – Op 21 november 2015 was het weer zo ver: de jaarlijkse Genootschapsdag. Op deze dag werd het eerste exemplaar van het tiende Jaarboek uitgereikt door eindredacteur René van Maanen aan burgemeester Tange.
Meer lezen

Bewaren21 november 2015

Geslaagde expositie in de Stoomhal

15 september 2015 – Ons Genootschap heeft zich tijdens de afgelopen (14 en 15 september) Monumentendagen uitstekend gepresenteerd met een expositie over het landelijke thema ‘Kunst en Ambacht’. Meer lezen

Bewaren15 september 2015

Zaans Erfgoedmarkt op zaterdag 13 juni 2015

13 juni 2015 – Na twee succesvolle voorgangers – in 2007 op het Hembrugterrein en in 2009 in de Chocoladefabriek – organiseert Vereniging Zaans Erfgoed opnieuw een erfgoedmarkt, dit keer met als thema ‘De Zaan als levensader’.Meer lezen

Bewaren14 juni 2015

Schenking ‘Winkeltjesboeken’ aan Zorgcentrum Torenerf

2 juni 2015 – Het Historisch Genootschap Wormer heeft in Zorgcentrum Torenerf 32 wissellijsten opgehangen met afbeeldingen van ‘Mensen in Wormer’. Verder zijn 50 ‘winkeltjesboeken’ geschonken door Jan Blokker aangeboden op de openingsochtend aan locatiemanager Ton van ’t Veer. Meer lezen

Bewaren2 juni 2015

Algemene Ledenvergadering 21 mei 2015

21 mei 2015 – Voorzitter Peter Roos opende omstreeks 20.00 uur de Algemene Ledenvergadering met een welkomstwoord en wikkelde vervolgens voortvarend het huishoudelijk gedeelte af.
Het verslag van de vorige ledenvergadering van de hand van secretaris Arthur van Haarlem werd ongewijzigd vastgesteld. Meer lezen

Bewaren22 mei 2015

Film en lezing: de thuisblijver heeft wat gemist

21 mei 2015 – Aansluitend aan de ALV was een vertoning van de film Van de Zaan gezien. Een boeiende film over de teloorgang van de industrieën langs de Zaan waarin vakbondsman Klaas Kingma op authentieke wijze commentaar geeft op de ontwikkelingen in die tijd.Meer lezen

Bewaren21 mei 2015
Terug naar Welkom