Genootschapsdag 2018

Zaterdag 17 november van 10.00 tot 16.00 uur in de Stoomhal

De jaarlijkse Genootschapsdag wordt dit jaar gehouden in de Stoomhal, Pakhuisplein 44 te Wormer. Zoals gebruikelijk staat deze dag in het teken van het presenteren en uitreiken van het jaarboek. Het Jaarboek 2018 belooft wederom iets om reikhalzend naar uit te zien, getuige de beknopte omschrijving die we van de jaarboekredactie mochten ontvangen:

  • In het komend jaarboek kunt u het wel en wee van de Doopsgezinden van Wormer volgen. Deze in de Zaanstreek invloedrijke stroming is nagenoeg verdwenen uit Wormer.
  • Cees Kingma heeft een interessant artikel geschreven over de eerste sociale woningbouw in Wormer. De ‘volkshuisvesting’ kwam in Wormer wat laat van de grond, maar onder de bezielende leiding van burgemeester Kooiman werd er toch heel wat tot stand gebracht, vooral in het ‘west-end’.
  • Marjo Post beschrijft de komst van de Urkers, arbeidsmigranten die duidelijk herkenbaar waren aan kleding, kerk en opvattingen.
  • Jan Blokker mag natuurlijk niet ontbreken; hij beschrijft de huizen en hun bewoners tussen Karnsloot en Mariahoeve.
  • Verder nog een inkijkje in de molenmakerij van de familie Rem en een stukje uit de notarisarchieven van 1758, waarbij we bekende Jisper namen tegenkomen. Jan Muijs in de rol van Boze Buurman en de smid Praag als getuige in een ruzie om een schep. Maar het wordt wel een dure schep.
  • Van het toneelgezelschap dat in Jisp ‘de Ledezetters’ opvoerde, lezen we het verhaal over de ledezetters zoals de regisseur het voelde.
  • Traditioneel zullen een familiegeschiedenis (de familie Floore, door Els Mak) en een levensverhaal (Als ik me goed herinner, Piet Olij, door Trees Korver) niet ontbreken.

Dit jaar ontvangen de leden ook een fraaie beschuitbus als aandenken aan de herbouw van de Beschuitstoren. Klik voor het programma op Meer lezen.

Programma

11.00 uur
Presentatie van het eerste exemplaar van het Jaarboek 2018
11.30 uur
Lezing door Dick Pranger: Grepen uit de 450-jarige geschiedenis van de Doopsgezinde gemeente Wormer-Jisp
10.00 – 16.00 uur
Uitreiking Jaarboek 2018 en beschuitbus aan de leden
10.00 – 16.00 uur
Expositie van afbeeldingen over de artikelen uit het jaarboek
10.00 – 16.00 uur
Verkoop van de boeken De Beschuitstoren in beeld gevangen, Jacob en de torenschilder en De beschuitstoren van Wormer.

Ook voor niet-leden is dit een uitgelezen kans om kennis te maken met het Historisch Genootschap. U bent van harte welkom en de toegang is gratis. Graag tot 17 november a.s. in de Stoomhal.

Bewaren 30 oktober 2018