Wedergeboorte Beschuitstoren

5 juli 2017 – Op de bouwplaats aan de Dorpsstraat is op 5 juli de feestelijke aftrap gegeven voor de herbouw van de Beschuitstoren. Met een ouderwetse heistelling, een driepoot, mochten de initiatiefnemers aan de touwen trekken en daarmee de eerste paal de grond in slaan.

Daarna waren er toespraken en een drankje en beschuit met muisjes voor de aanwezigen.

De gemeente wordt hoofdhuurder van de begane grond van het gebouw naast de toren en gaat deze verhuren aan de GGD Zaanstreek-Waterland en de stichting Monumentenwacht. Op de verdiepingen daarboven komen drie sociale huurwoningen die worden gekocht door WormerWonen. De toren wordt straks gebruikt door het Historisch Genootschap Wormer voor opslag en exposities.

De oorspronkelijke Beschuitstoren is in 1620 gebouwd. Door het luiden van de klok werden beschuitbakkers gewaarschuwd dat ze hun ovens moesten doven of weer mochten aansteken. Toen de beschuitbakkers in de achttiende eeuw verdwenen, verloor de toren zijn functie en raakte een eeuw later in verval. In 1896 is de toren gesloopt.

Op basis van historische tekeningen, schilderijen en foto’s van de vroegere Beschuitstoren heeft FKG Architecten aan de Zaan een ontwerp gemaakt van de toren. De bouw is inmiddels gestart.
Naar verwachting wordt het gehele complex in april 2018 door hoofdaannemer Van der Gragt opgeleverd.

Met de herbouw van de Beschuitstoren wordt een belangrijk stuk geschiedenis weer zichtbaar voor de gemeenschap van Wormerland. De gemeente Wormerland is dan ook erg blij met het initiatief van de stichting Beschuitstoren.

Bewaren 5 juli 2017