Redactie drukdoende met Jaarboek 2016

14 oktober 2016 – De redactie van het Jaarboek is drukdoende met de volgende uitgave. Acht artikelen hebben we voor u. We zeilen door de eeuwen heen, vanuit de Middeleeuwen tot het heden. Wormer koos, na later bleek, de verkeerde kant in de Hoekse en Kabeljauwse twisten (1340-1490).

Dat kwam ons, letterlijk, duur te staan want om de strafboete te betalen, die de overwinnaar ons oplegde, moest fors geleend worden. De rente over deze lening was ‘eeuwigdurend’. We lezen wie deze rente ontving en wat er allemaal met de rente werd gefinancierd. Het gedoe rondom het slijk der aarde zal de monniken Dirc Kocks en Jacob Claesz. ontgaan zijn. Deze twee Jispers brachten rond 1450 hun tijd al biddend en werkend door in het klooster.

Achteruitbidden bestaat ook; in 1635 riep Dirck Tijsz. Speck allerlei lelijks tegen zijn vrouw. Toch bijzonder om zijn woorden letterlijk te ‘horen’.
We kruipen verder door de tijd. Kooplieden in Jisp, wie waren zij en waar werden zij rijk mee?

19e eeuw; De notabele Hero Stant en zijn strijd in de gemeenteraad, en een groot artikel over de Wormer brandweer. Wie zich nu druk maakt om een aanrijdtijd van vijftien minuten, kan lezen hoe de brandweer in 1923 eens twintig minuten kwijt was om het paard te vangen dat voor de brandspuit moest.

We spuiten door naar de 20e eeuw en vernemen hoe in en vlak na de oorlog de mooiste boeken en drukwerken, die afgepakt waren van joden, bij Van Gelder Zonen tot pulp werden vermalen.
Het traditionele ‘Als ik me goed herinner’ bevat een interview met Tine van Soolingen, en zo zijn we weer in ons heden beland.

Bewaren 14 oktober 2016