Het koffertje van de burgemeester

Een boekje met zestien Zaanse verhalen over vroeger verteld door Peter Tange en opgeschreven door Hans Kuyper.

Peter Tange, oud-burgemeester van Wormerland:

“De laatste jaren ga ik regelmatig op stap om verhalen over vroeger te vertellen. Dat deed ik al toen ik nog burgemeester van Wormerland was, maar nu hij met pensioen is, heeft hij er natuurlijk veel meer tijd voor. Peter: ‘Ik neem altijd mijn platenkoffertje mee. Daarin zitten prenten en voorwerpen die ik in de loop van de tijd heb verzameld om het verleden ook meer zichtbaar te kunnen maken.
Al die verhalen en platen zijn nu samengebracht in dit boekje. Je leest erin over de eerste vissers bij het zoetwatermeer dat nu de Wijdewormer is. Je zult zien dat Wormer en Jisp aan het eind van de middeleeuwen de belangrijkste plaatsen in de Zaanstreek waren. Je wordt bijgepraat over de Gouden Eeuw en hoe het leven er toen uitzag, hier in het veen langs de Zaan. En je komt meer te weten over het stoomtijdperk, toen de dorpen van Wormerland weer boerengemeenschappen werden. ‘Zelf vertel ik die geschiedenis altijd met veel genoegen. En ik hoop van harte dat het doornemen van dit boekje jullie een even groot plezier zal geven!”

Het boek is alleen tijdens de Genootschapsdag van het Historisch Genootschap Wormer in de Stoomhal op 2 december te koop voor een gereduceerde prijs van € 9,95. Daarna is het boek verkrijgbaar voor € 14,95 bij de Zaanse boekwinkels en Foto Loek Weenink-Ronald Goedheer in Wormer.

De verhalen uit Het koffertje van de burgmeester zijn hieronder ook te beluisteren.
De geluidsopnamen zijn tot stand gekomen met medewerking van Herman van Kordenoordt.

0. Voorwoord

1. Grafkamers en een nieuwe kalender

2. Van Delft naar dijk

3. De god van vissers en boeren

4. Een strenge schoolmeester

5. Vendeliers en vlaamse bakkers

6. Een doopsgezinde wereld

7. De klap van de molens

8. Ladderzat aan de bak

9. De beschuitstoren

10. De meerstal valt droog

11. Klein maar fijn

12. Een lot uit de loterij

13. Een wandeling door de gouden eeuw

14. Op zichzelf teruggeworpen

15. Waterstaat, onkruid, gezondheid

16. Last van de liefde