Open Monumentendag 12 september in de Stoomhal

Dat het door alle coronaperikelen een bijzonder jaar is voor het Historisch Genootschap moge duidelijk zijn. De commissie die zich bezighoudt met de organisatie van Open Monumentendag 2020 kwam in het najaar van 2019 al vroeg bijeen om plannen te smeden. Tijdens deze dag staat educatie centraal. Het thema is dit jaar ‘Leermonumenten’. De commissie ging voortvarend aan de gang. Het thema nodigde uit tot het uitbrengen van een boek met als onderwerp ‘de geschiedenis van de scholen in Wormer en Jisp’. Titel van het boek: Het ABC van weleer.

Veel onderzoek werd gedaan naar de historie van het onderwijs, beginnende bij de Latijnse School tot en met de neergang en opbloei van de scholen tot nu toe. Van veel mensen kwamen mooie verhalen binnen over hun ervaringen op hun school. Klassenfoto’s van weleer werden in groten getale aangeleverd. Het boek begon gestalte te krijgen. Begin van dit jaar werden de lijnen al uitgezet voor de organisatie van de dag.

Maar helaas, toen kwam in maart de uitbraak van het coronavirus roet in het eten gooien. Het boek is klaar, de organisatie is rond. Wat nu? Na uitvoerig overleg binnen de commissie en het bestuur van het Genootschap zijn we, met inachtneming van de covid-19-regels, gekomen tot de volgende oplossing.

Op zaterdag 12 september, Open Monumentendag, wordt het boek Het ABC van weleer gepresenteerd in de Stoomhal in Wormer. De presentatie, die om 10.30 uur begint, is uitsluitend voor genodigden. Vanaf 11.30 uur start de verkoop van het boek. Tot 16.00 uur kunt u daarvoor terecht in de Stoomhal. Betaling van het boek vindt bij voorkeur contactloos plaats. Een pinautomaat is aanwezig. Het boek kost € 17,50.

U bent van ons gewend dat de presentatie vergezeld gaat van een foto-expositie.  Die kan helaas niet doorgaan, omdat we de bepaling van 1,5 meter afstand van elkaar houden dan niet kunnen garanderen. In de Stoomhal mogen, met inachtneming van deze regel, maximaal 75 mensen bij elkaar komen. Bij de ingang zal deze norm strikt toegepast worden.

Een extra verkooppunt zal vanaf 15 september gecreëerd worden in fotozaak Weenink-Goedheer, Dorpsstraat 34, waar uitsluitend via pinbetaling het boek te verkrijgen is.

Wij hopen u te kunnen begroeten op zaterdag 12 september in de Stoomhal, Pakhuisplein 44, 1531 MZ Wormer.

Bewaren 12 augustus 2020