Het Jaarboek 2022 is uit

Genootschapsdag zaterdag 26 november a.s. in de Stoomhal in Wormer

Het Historisch Genootschap Wormer brengt elk jaar speciaal voor haar leden een jaarboek uit. Ditmaal voor de zeventiende keer. Leden van het Genootschap kunnen het Jaarboek 2022 ophalen tijdens de Genootschapsdag op zaterdag 26 november tussen 10.00 en 16.00 uur in de Stoomhal, Pakhuisplein 44 in Wormer. Ook niet-leden zijn welkom!

Naast het ophalen van het jaarboek kunt u tijdens de Genootschapsdag de foto’s bekijken die in het jaarboek staan afgedrukt. Ook is er een lezing van Marjon Aker over de ‘Akers in Wormer en Jisp’ waarover een artikel in het jaarboek staat. Verder is er doorlopend een film te zien over de herdenking van de Vrede van Münster uit 1948 met een allegorische optocht en het blijspel ‘Vrij’ met commentaar van Jan Vink en Jan Meijer.

Programma

10.00-16.00 uur: Afhalen Jaarboek 2022

10.30 uur: Presentatie van het eerste exemplaar

11.30 uur: Lezing door Marjon Aker over De Akers in Wormer en Jisp

Doorlopend: Film over de herdenking van de Vrede Münster in 1948

Een voorproefje van de artikelen uit het Jaarboek 2022:

  • Jur Kingma beschrijft het Industrielandschap aan de Veerdijk. In dit verhaal probeert Jur Kingma zijn veertigjarige zoektocht naar de geschiedenis en de betekenis van dit gebied samen te vatten.
  • De beeldenstorm in Jisp 1567. Wat gebeurde er, en wie deden dat, die vernielingen in de kerk van Jisp? En waarom eigenlijk? Dick Pranger doet het voor ons uit de doeken.
  • In de rubriek ‘Wormer families’ en verhaal over de familie Wakker, ondernemers in het boerenbedrijf en de makelaardij, in houtmeel, verf, cacao en meer. Wie in de jaren zestig van de vorige eeuw vanuit Wormer naar de middelbare school ging in Zaandijk of Zaandam, nam over het algemeen het fietspad over het Kalverdijkje. Aan het begin van het fietspad, op de rand van de Engewormer, stond de fabriek van Dirk Wakker. Menigmaal kwam er een wolk houtmeel uit de fabriek en moest je goed opletten om niet onder het stof op school te verschijnen.
  • De herdenking van de Vrede van Münster. In 1948 was het 300 jaar geleden dat de Vrede van Münster werd gesloten tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden waarmee een einde kwam aan de Tachtigjarige Oorlog.  Een prent in de Raadszaal van een optocht in het dorp Wormer op 5 juli 1648 naar aanleiding van het sluiten van de Vrede van Münster op 15 mei 1648 inspireerde burgemeester Loggers om de herdenking van de 300-jarige onafhankelijkheid weer op dezelfde manier te gaan vieren. Het werd ‘Vrij’, een in Wormer op 10 juli 1948 groots opgevoerd openluchtspel over het herwinnen van de vrijheid na de Spaanse, Franse en Duitse bezetting. Els Mak neemt u mee.
Bewaren 10 november 2022