Wandelen door de jeugd van Jac Jongert

10 september 2016 – Een van de activiteiten dit jaar waarvoor het Historisch Genootschap tekende, was de Jac Jongert-wandeling op zaterdag 10 september. Waarom deze wandeling?
Jac Jongert was een icoon in de Nederlandse reclamewereld in de jaren 1920 – 1940. Nu zijn er wel meer van die iconen geweest maar Jac Jongert was een geboren Wormernees, zoon van een boer uit de Engewormer. Iedereen kent wel de bekende reclame van Van Nelle-koffie en -thee, in heldere kleuren rood, geel en blauw. Het was deze Jac Jongert die in dienst van de Van Nelle-fabrieken deze reclame maakte. Hiermee hadden we een beroemde boerenzoon met wiens werk we de Wormers nader kennis wilden laten maken, via een wandeling door wat wij noemden de jeugd van Jac Jongert in Wormer.

Hoe zag Wormer eruit in zijn jeugdjaren, waar heeft hij over geschreven in zijn memoires, wat beleefde hij in Wormer en wat bracht hem tot het vak van kunstenaar? Kunstenaar dat was hij, veelzijdig. Naast de reclame voor Van Nelle, waardoor hij nationaal vermaard werd, ontwierp hij etiketten voor firma’s, tentoonstellingsstands en interieurs, glas-in-loodramen, en maakte hij affiches, boekomslagen enz.

De wandeling startte in Café Groos en leidde langs een dertiental plekken waar iets te lezen was over Jac Jongert. Op zaterdag deden zo’n 25 mensen de wandeling. Maar ook op zondag werd er nog gewandeld of gefietst. We zagen mensen met de fiets langs de route gaan of toevallige passanten die op hun wandeling stil stonden bij de panelen.
Op de locatie van de nieuwe Beschuitstoren kon onder leiding van kunstenaar Marisca Voskamp geschilderd worden naar voorbeelden van het werk van Jongert.

De route van de wandeling en de infoborden op de diverse plaatsen kunt u via deze website nog eens rustig bekijken. Op de foto’s een impressie van de voorbereidingen, de wandelaars/fietsers en het schilderen. Tezijnertijd hopen we de powerpointpresentatie bij Groos ook online te plaatsen.

Bewaren 26 april 2018