Bij het Historisch Genootschap komen regelmatig schenkingen binnen, waaronder foto’s van vroeger. Het beleid van het Genootschap is om deze foto’s in bruikleen te geven aan het Waterlands Archief waar het materiaal onder goede condities wordt bewaard en via de beeldbank is te raadplegen.
Wat tot nu toe ontbreekt, is de juiste verwerking van de foto’s. Waar is de foto genomen, in welke periode, wie staan erop, enz.? Om daar meer structuur in aan te brengen, gaat een fotowerkgroep aan het werk met het verzamelen, scannen en beschrijven van het materiaal. Het Waterlands Archief beschikt over het computerprogramma Memotrix Major waarmee de beschrijvingen kunnen worden vastgelegd. Het archief heeft zich via Els Mak bereid verklaard de fotowerkgroep op weg te helpen. Rita van de Wiel, Joke Weenink en Carla Koetsier hebben zich aangemeld om hiermee aan het werk te gaan. Het Genootschap is daar erg blij mee en wenst ze veel succes.
Wanneer u als lezer van Torenklanken oude foto’s heeft en deze aan het Genootschap wil schenken, houdt zij zich aanbevolen. Wanneer daar voor u bekende gegevens aan toegevoegd worden, zoals plaats, namen, periode en dergelijke helpt u ons een heel eind op weg.
Bij de installatie van onze fotowerkgroep had het Waterlands Archief al aangeboden om informatie te geven over de wijze waarop oude foto’s het beste kunnen worden beschreven en gearchiveerd. Eind vorig jaar was het zover dat Joke Weenink, Rita van der Wiel en Carla Koetsier het Waterlands Archief weer bezochten om de fijne kneepjes van het vak te leren.
Op welke wijze moet je een foto’s scannen, hoe rubriceer en beschrijf je ze, waar vind je informatie en wanneer is een foto waardevol voor het archief? Het passeerde allemaal de revue bij de instructie van Ton Mooijer, Gerrit Schepers en Vincent, medewerkers van het Waterlands Archief.
Gewapend met veel kennis en de wetenschap dat bij de volgende afspraak Gerrit en Vincent met hen gaan oefenen, keerden de dames huiswaarts