header_pakhuizen

Genootschapsnieuws maart 2019

Beste lezer,

In deze digitale nieuwsbrief van het Historisch Genootschap Wormer attenderen wij u graag op de lezing over de molens van Wormer die Sjors van Leeuwen aansluitend op de algemene ledenvergadering op donderdagavond 28 maart a.s. zal verzorgen. Verder een verzoek van de commissie Open Monumentendagen om informatie te verstrekken over de voormalige cafés, kroegen en herbergen in Wormer. Als laatste attenderen wij u erop dat de zaterdagmiddagzittingen in de Beschuitstoren voorlopig zijn gestaakt.

Het kan zijn deze nieuwsbrief als spam wordt beschouwd. Geef in uw e-mailprogramma dan aan dat info@genootschapwormer.nl geen spam is. U kunt het e-mailadres ook toevoegen aan 'contacten' in uw e-mailprogramma om te voorkomen dat het bericht in de spambox belandt.

Met vriendelijke groet, Historisch Genootschap Wormer
Molen De Hoop omstreeks 1900
Molen De Hoop omstreeks 1900. Foto Collectie Historisch Genootschap Wormer.

Lezing ‘De molens van Wormer’
door Sjors van Leeuwen

Op donderdag 28 maart a.s. houdt het Historisch Genootschap Wormer haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. Na het huishoudelijk gedeelte volgt een lezing door Sjors van Leeuwen over de molens van Wormer. Hij neemt ons mee naar de bloeitijd van Wormer toen het aanzicht van het dorp in belangrijke mate werd bepaald door de vele windmolens. Onder meer komen de meelmolens voor de beschuitbakkerijen aan bod en de oliemolens langs de Zaan en de teloorgang van de vele windmolens. Daarna vertonen we een paar korte leuke historische films. Kortom, het belooft weer een interessante avond te worden, dus komt allen en neem familie en vrienden mee.

Locatie: Stoomhal Pakhuisplein 44, Wormer. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.
Ook niet leden zijn van harte welkom en de toegang is gratis. Klik voor de volledige agenda op de button hieronder.

Zitting bij Beschuitstoren voorlopig gestopt

BESCHUITSTOREN
Na de Genootschapsdag in november 2018 hebben we in december een aantal zaterdagmiddagen zitting gehouden in de hal bij de Beschuitstoren. Aanvankelijk was hier de nodige belangstelling voor, echter deze liep daarna terug. Het feit dat de kamers in het gebouw nog niet museaal zijn ingericht, zal hiermee verband houden. Deze inrichting wordt geregeld door de gemeente in overleg met het Genootschap. We zijn voorlopig gestopt met genoemde zittingen. Wij hopen dat de inrichting klaar is met de komende Open Monumentendagen op 14 en 15 september a.s. De bedoeling is vanaf dat moment ook weer zittingen te houden. De frequentie zullen we afstemmen op de belangstelling hiervoor.

Plekken van plezier

Café Damzicht
Het thema van de Open Monumentendagen 2019 is ‘Plekken van plezier’. Het Historisch Genootschap Wormer zal hier aandacht aan besteden middels een boek en een expositie. De commissie OMD heeft al veel gegevens ontvangen over de herbergen, cafés en kroegen in Wormer, maar is nog op zoek naar informatie over het vroegere Café Het Wapen van Hoorn, waar later de familie Kwantes woonde. En ook Café Damzicht-’t Centrum heeft onze belangstelling. Dat stond tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw op de hoek van het Zaandammerpad en de Dorpsstraat, waar nu Kruidvat is gevestigd.
Wie weet iets van deze cafés en wie is weleens in Café ‘t Centrum geweest? Mocht u meer weten, neem dan contact op met Frans Koelemeijer (06-18099499) of stuur een mail naar franskoelemeijer@kpnmail.nl.

Volg ons

facebook
MailPoet