header_zaanbrug_1894

GENOOTSCHAPSNIEUWS 25 AUGUSTUS 2023

Levend verleden Wormer


Evenement: Open Monumentendag 2023
Datum: Zaterdag 9 september van 10.00-16.00 uur, vanaf 17.00 uur buffet
Locatie: Café Groos/Theater De Kaasfabriek, Dorpsstraat 206, Wormer

Tijdens de komende Open Monumentendag op 9 september 2023 organiseert het Historisch Genootschap Wormer in Café Groos en in Theater De Kaasfabriek boven het café tal van activiteiten. Het thema dit jaar is ‘Levend verleden Wormer’.

In het nieuwe boek Levend Verleden Wormer komen aan bod: de vereniging, de sport, de ijsbaan, de dorpswinkel, de Zaanbrug, de Zaanwand, de dorpeling, de politiek, de brandweer, de fabriek, de gemeente, de polder, de vioolbouwer, de graficus, de historicus, de kunstenaar, het zwembad, het groen, het feest, het geloof, het Gat van Wormer en het Verbonden Hoofd. Talloze unieke foto’s laten zien hoe heden en verleden op verschillende manieren in Wormer met elkaar verbonden zijn.

Verder wordt op deze dag wordt een bijzonder vaandel onthuld van de oudste kolfclub van Nederland: Kolfvereniging T.O.G.I.D.O. (Tot Ons Genoegen Opgericht). Dit vaandel uit 1907 krijgt na Open Monumentendag 2023 een mooie plek in Herberg Het Moriaanshoofd.

Programma

10.00 uur: Opening | Café Groos

10.00-16.00 uur: Vertoning historische films | Café Groos
De hele dag worden verschillende films vertoond over de rijke geschiedenis van Wormer, onder andere over de palingvisserij in het Wormer-en Jisperveld door de familie Saft, en de film Wormer 700 Jaar Tolvrij van Minke en Ammeraal.

11.00 uur: Presentatie boek Levend Verleden Wormer en onthulling vaandel Kolfvereniging T.O.G.I.D.O.
Het boek van ruim 150 pagina’s, vol foto’s en verhalen over hoe verleden en heden met elkaar zijn verknoopt, is te koop voor € 17,50.

13.00 uur: Lezing over de beschuitbakkerijen in Wormer door Peter Tange | Theater De Kaasfabriek
Onze oud-burgemeester vertelt op boeiende wijze over de geschiedenis van Wormer.

14.30 uur: Lezing over Wormer- en Jisperveld door Ron van ’t Veer | Theater De Kaasfabriek
Zijn lezing gaat over veenvorming in het verleden en in de toekomst, een actueel thema.

17.00 uur: Buffet | Café Groos

Opgave deelname buffet 9 september 2023
Het Historisch Genootschap Wormer organiseert aan het eind van de dag een informeel buffet, een mooie gelegenheid om met elkaar te praten over het rijke verleden van Wormer. Het menu: Zomerse stamppot met Zaans zuurvlees (runderstoof met duivenkater en appelstroop). Vegetarisch: quiche met gegrilde groente en little gem. Kosten € 20,- per persoon (drankjes niet inbegrepen).
Reserveren en betaling vooraf via bankrekeningnummer t.n.v. Historisch Genootschap Wormer: NL43 RABO 0114 5401 79 onder vermelding van ‘reservering buffet’. Opgeven tot 1 september.
Minimum deelname 20 personen. U krijgt uw geld terug als dit niet wordt gehaald.

Het boek Levend Verleden Wormer is op zaterdag 9 september te koop in Café Groos en vanaf dinsdag 12 september bij Foto Loek Weenink-Ronald Goedheer, Dorpsstraat 34a in Wormer. Prijs € 17,50.

Graag tot ziens op zaterdag 9 november bij Café Groos!
Een foto uit het boek Levend Verleden Wormer: Boomplantdag, zaterdag 4 mei 1929. De jongste deelnemer heeft een flesje in de hand (met daarin zijn naam) dat bij de wortels wordt geplant. Burgemeester Kooiman kijkt toe. Foto Gemeentearchief Zaanstad 21_57395 collectie Ton Neuhaus

Volg ons

facebook instagram youtube 
Email Marketing Powered by MailPoet