header_zaanbrug_1894

GENOOTSCHAPSNIEUWS 1 SEPTEMBER 2022

Beste lezer,

Tijdens de komende Open Monumentendag op zaterdag 10 september a.s. organiseert het Historisch Genootschap Wormer voor jong en oud tal van activiteiten in en rondom de Beschuitstoren. Het programma vindt u hieronder.

Voor de organisatie zijn veel vrijwilligers nodig. Gelukkig hebben veel mensen zich al opgegeven.
We hebben echter nog een paar verkeersregelaars nodig bij de afzetting van de Dorpsstraat aan twee kanten. Wij doen graag een beroep op u. Het betekent hoogstens twee uurtjes bij de afzetting staan en zo nodig het verkeer wijzen op een omleidingsroute. U kunt zich opgeven bij Frans Koelemeijer per mail franskoelemeijer@kpnmail.nl of telefonisch 06 1809 9499.
Kunnen we op u rekenen?

Graag tot ziens op 10 september!
zwart_speeltuin
In 1928 werd op een perceel grond aan de Dorpsstraat een speeltuin geopend. Onmiddellijk nam de jeugd van Wormer bezit van deze tuin onder goedkeurend oog van de ouders.
Foto Waterlands Archief WAT002000523

Programma

10.00-16.00 uur Boekenmarkt

De gehele dag is er een boekenmarkt met een gevarieerd aanbod van allerlei boeken over de lokale en regionale historie. Tevens natuurlijk de eigen publicaties, ditmaal voor gereduceerde prijzen.

10.00–16.00 uur - Vertoning historisch films

Eveneens de gehele dag worden films vertoond. In de Torenkamer over de geschiedenis van de Beschuitstoren en in de Beschuitstoren zelf verschillende historisch films over Wormer.

11.00 uur - Opening en presentatie van twee stijlkamers

Na een lange voorbereidingstijd heeft de Stichting Beschuitstoren twee stijlkamers ingericht in het gebouw bij de Beschuitstoren. In de eerste kamer is een diorama over de walvisvaart met bewegende beelden te zien en in de tweede kamer staan de windmolens van het Wormer van weleer centraal.
Omdat ze een muzikale bijdrage hebben geleverd aan het diorama zal tijdens de presentatie het mannenkoor De Eendracht een optreden verzorgen.

11.30 uur - Afronding restauratie steen Bartelsluis

Op initiatief van het Historisch Genootschap wordt momenteel een gedenksteen van de Bartelsluis uit 1734 gerestaureerd. Van de steen resteert een viertal brokstukken en een deel ontbreekt. Rond 11.30 uur zal Cees Woud van de gelijknamige steenhouwerij bij de Beschuitstoren de laatste hand leggen aan de restauratie.

13.30-15.00 uur - Oud-Hollandse kinderspelen en ballonartiest

In samenwerking met SCWO worden voor de kinderen van de basisscholen in Wormer oud-Hollandse kinderspelen georganiseerd in het park tegenover de Beschuitstoren. Tijdens de spelletjes zal ballonartiest Simonballon de kinderen vermaken met allerlei figuren van ballonnen.

15.15 uur - Optreden Ratatouille Jeugdorkest

Het Ratatouille Jeugdorkest, dat bij de opening van de Beschuitstoren in 2018 de Beschuitstorensuite ten gehore bracht, zal ook nu weer op het plein bij de Beschuitstoren optreden en zo zorgen voor een feestelijke afsluiting van hopelijk een zeer geslaagde Monumentendag.

Vanaf 12.00 uur is restaurant Maak Met Smaak aanwezig met een kraam vol lekkere hapjes.

Volg ons

facebook instagram youtube 
Email Marketing Powered by MailPoet