header_pakhuizen

Genootschapsnieuws maart 2019

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief aandacht voor de lezing door Gé Sombroek over Zaanse houtbouw tijdens de algemene ledenvergadering op 19 maart a.s., een interessant verhaal over onze dorpsherberg Het Moriaanshoofd en een oproep van Brian Jakobs, student aan de HvA, m.b.t. zijn afstudeerproject.
Graag tot ziens op de algemene ledenvergadering!

Met vriendelijke groet,
Historisch Genootschap Wormer
WAAKZAAMHEID
Voorbeeld van Zaanse houtbouw: de Waakzaamheid in Koog aan de Zaan. (Foto aangeleverd)

Lezing door Gé Sombroek over Zaanse houtbouw tijdens algemene ledenvergadering 19 maart a.s.

Op donderdag 19 maart a.s. zal het Historisch Genootschap Wormer haar jaarlijkse algemene ledenvergadering houden.

Na een kort huishoudelijk deel zal de Zaanse bouwer Gé Sombroek een lezing verzorgen met de titel De Zaanse houtbouw is nog springlevend. De Zaanse houtbouw van toen en heden.
Deze lezing gaat over het ontstaan en de ontwikkeling van de Zaanse houtbouw tot het geweldige bouwsysteem wat hier ruim drie eeuwen onveranderd werd toegepast, de groeiende economie van destijds en de behoefte aan arbeiders en woningen, houten woningen.
Verder gaat de lezing over de van de ondergang geredde panden, restauraties en de hernieuwde interesse voor de Zaanse houten huizen, resulterend in de hernieuwde trots van onze Zaanse identiteit bij de Zaankanters.

Na de pauze zal de film Van schuim tot kraag worden vertoond, een reis langs de herbergen, café’s en kroegen van Wormer en Jisp. Deze film is in 2019 ter gelegenheid van de open Monumentendag gemaakt.

De ledenvergadering, die voor iedereen vrij toegankelijk is, zal worden gehouden in de Stoomhal, Pakhuisplein 44 te Wormer. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Oproep afstudeerproject online erfgoedcollecties

WEB_STEMPEL
Lakstempel van de 'maire' van Wormer. (Collectie Historisch Genootschap Wormer)
Mijn naam is Brian Jakobs en ik studeer op de HvA aan de opleiding Communication & Multimedia Design. Hier word ik opgeleid tot Visuele Interface Designer, waarbij ik websiteconcepten uitwerk tot digitale klikbare prototypes. Ik zit momenteel in het laatste jaar en ben begonnen aan mijn afstudeerproject.
Voor mijn afstudeerproject ben ik bezig met een onderzoek naar het toegankelijker en leuker te maken van online museumcollecties. Daarvoor is het voor mij belangrijk om te leren waar er vraag en interesse naar is, zodat de mooie collecties niet onopgemerkt blijven voor het grote publiek. Mijn focus voor dit onderzoek ligt vooral op historische, culturele musea.

Verhaal over herberg
Het Moriaanshoofd

Herbergier Marc Lindhout Foto Inge Molenaar
Herbergier Marc Lindhout. (Foto Inge Molenaar)
Het Historisch Genootschap heeft meegewerkt aan een verhaal over Het Moriaanshoofd, de oudste herberg van de Zaanstreek. Het is te vinden op de website van Oneindig Noord-Holland, de organisatie die het voortbestaan van kennis en verhalen over het erfgoed in de provincie Noord-Holland waarborgt. Klik op https://onh.nl/verhaal/kolven-in-de-oudste-herberg-van-de-zaanstreek om het verhaal over onze dorpsherberg te lezen.

Het boek Van Schuim tot kraag over Het Moriaanshoofd en de andere cafés in Wormer en Jisp is nog altijd te koop bij het Genootschap. Het is te bestellen via onze website, meer informatie op: https://genootschapwormer.nl/overige-publicaties/.

Volg ons

facebook 
MailPoet